Mazsolázó

Szerény vélemények nagy és kis könyvekről (nézeteim szubjektívek, a leendő olvasó befolyásolása nem céljuk, mint ahogy az ex-olvasók véleményét megsérteni sem)

Friss topikok

Linkblog

James Clavell : A sógun

2011.06.08. 22:34 | Lucy! | Szólj hozzá!

1600. Blackthorne rosszabbkor nem is kerülhetett volna Nipponba. Két éve véres polgárháborúk dúlnak a szigeteken a katonai diktátori címért. Mindenki mindenkinek ellensége, a bizalom fogalma nem létezik. A hajós mégis átvészeli megpróbáltatásait, kivívja magának a környezetében élő japánok tiszteletét, szerelembe esik, elveszti szerelmét, szamurájjá válik... Két vaskos kötetnyi izgalmat él át hősünk a távoli szigeteken és közben olyan közelségből tapasztalhat meg egy, az övétől merőben eltérő kultúrát, ami minden antropológusok álma.

A könyv azért tartozik egyik nagy kedvenceim közé, mert regényes, könnyen követhető a történelmi szál is, nincsenek üres járatok, és tényleg olyan betekintést enged a japán kultúrába, amit jobban már csak első kézből tapasztalhatnánk. 

Lenyűgöző, hogy kisebb csúsztatásokkal, de kiérdemelhetné a szigorú értelemben vett történelmi regény titulusát is, hiszen mind Blackthorne, mind Toranaga valós személyek voltak. Will Adams (Blackthorne) volt az első angol Japán területén, míg Tokugava (Toranaga) segítette ki Japánt a feudális anarchiából és alapozta meg belső békéjét huzamosabb időre. 

Magával ragadó, tanító regényt tarthattok a kezetekben, ha ezt olvassátok. Korhatárra való tekintet nélkül merem ajánlani figyelmetekbe.

Kellemes olvasást kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvmazsolazo.blog.hu/api/trackback/id/tr12969226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása