Mazsolázó

Szerény vélemények nagy és kis könyvekről (nézeteim szubjektívek, a leendő olvasó befolyásolása nem céljuk, mint ahogy az ex-olvasók véleményét megsérteni sem)

Friss topikok

Linkblog

Sara Gruen : Vizet az elefántnak

2011.12.22. 00:05 | Lucy! | Szólj hozzá!

 Hála az égnek beindult a névnapi, Karácsonyi könyváradat (bár vizsgaidőszak van, így alaposan ki fog tolódni a tényleges hasznosulás időpontja)!!! Elsőnek ezzel a kicsit limonádé, kicsit tanulságos, de mindenképpen gyönyörű színes mesevilággal kezdtem.

Kicsinek sose kedveltem a cirkuszt, a Fővárosi Nagycirkuszban is csak egyszer jártam, de még félidő előtt eljöttünk onnan mert berezeltem, hogy megesznek a tigrisek. Ám ez az élmény se volt olyan, mint amilyennek egy cirkuszt képzeltem. Mindenkiben él egy kép róla, nem? A cirkuszi világ rejtélyes, külön szabályokkal, vagy szabályok nélkül, összetartás, már-már egy ellenkultúrának mondanám. 

Sara Gruen olyan csodálatosan festi meg ezt a világot, hogy csak dőzsöltem benne. Milyen élmény lehet, vonatkocsik tetején ugrálni, sátrat felhúzni, a cukorka és kukorica árusok forgatagában élni, még csak el se tudjuk képzelni!

Bámulatos ez a kis különc univerzum, magával ragadó és egyszerre rémisztő is. Nem tudom ezek a vándorcirkuszok tényleg így működtek-e a maguk idejében, vagy csak a szenzáció hajhász életünk szüleménye az egész, de az biztos, hogy varázslatos. 

Nem csak azért, mert elefántok, fogatlan oroszlánok, kiemelkedően intelligens lovak, extrém kövér nők, vagy torzszülöttek forgataga ez, egyszerűen már belegondolni a ténybe, hogy ezek az emberek saját vonatszerelvényeiken rázták csontjaikat és vertek sátrat egy-egy tágas réten, olyan hangulatot ad a történetnek, ami nemes egyszerűséggel magába szippant. 

Mindezek mellett egy fenomenálisan jó humorú főszereplőt kapunk idegenvezetőül, aki bebizonyítja, hogy a cirkusz szeretete se nem kor se nem állapot függő. Aki kilencven éves ugyanúgy otthonának tartja a nagy sátrat és a manezsériát, mint 23 évesen tette, amikor feje tetejére állt az élete. 

Színpompás, fordulatos mese ez mindenkinek, aki csak egy kicsit is szeret az egyik pillanatban önfeledten csodálkozó közönség, majd a másikban csillogó szemmel mosolygó és a nagy igazságokon elgondolkodó felnőtt lenni. 

A könyvből nem régiben film adaptáció is készült, tényleg minimális változtatással, ezt is szívesen ajánlom figyelmetekbe!

Jó szórakozást és kellemes ünnepeket kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvmazsolazo.blog.hu/api/trackback/id/tr843484792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása